RELACJE Z WARSZTATÓW

25 lipca ("Z gliną w tle..." - część pierwsza
Fotorelacje z warsztatów 29 lutego ("Z gliną w tle..." - część pierwsza),  28 września (tadelakt) i 29 września (gliniane tynki ozdobne) w Poznaniu

Fotorelacja z warsztatów 9 lutego 2019 w Poznaniu (link)

EKO edukacja - czyli warsztaty tynkowania gliną

Inicjatorem tematyki ekologicznych warsztatów w Fundacji był Wojciech. W 2011 roku został certyfikowanym trenerem tynkowania gliną, a naukę pobierał w Europejskim Centrum Budowania z Ziemi - FAL w Niemczech. Te niezwykłe warsztaty były prowadzone przez specjalistów międzynarodowej rangi. Zainspirowały Wojciecha swoją innowacyjnością, prawdopodobnie na całe życie.

W latach 2012-2014 Fundacja dołączyła do projektu "Naturalne tynkowanie i wzornictwo", w którym stworzono programy szkoleniowe dla trenerów i uczniów z zakresu tynkowania gliną. W ramach projektu prowadziliśmy warsztaty i szkolenia dla osób zarówno z doświadczeniem (majstrów, nauczycieli, instruktorów), jak i dla osób bez doświadczenia w tynkowaniu.

W kolejnych latach Wojciech prowadził warsztaty dla wszystkich grup wiekowych. W warsztatach wzięli udział zawodowi tynkarze, pasjonaci tynkowania gliną oraz absolutni amatorzy w temacie. Kilkaset osób miało okazję doświadczyć pracy
z tym naturalnym, zdrowym, dostępnym powszechnie materiałem jakim jest glina.

W Fundacji przyszedł również czas na doświadczenie budowania w technice strawbale, tj. z kostek słomy.
Ściany powstającego w błyskawicznym tempie domu również tynkowane były gliną. Radość z tworzenia dzieliliśmy
z wolontariuszami z całej Polski.

Dzisiaj z radością zapraszamy wszystkich do udziału w niepowtarzalnych warsztatach z zakresu tynkowania gliną, życząc "ekologicznej przemiany" na całe życie.

Wariant podstawowy. Po warsztatach uczestnicy będą potrafili: poznawać własności tynków glinianych, przygotowywać podłoże do tynkowania, położyć zasadniczą warstwę tynku glinianego własnymi siłami.

Wariant zaawansowany. Po warsztatach uczestnicy będą potrafili: położyć końcową (wierzchnią) warstwę tynku - gładź w różnych wariantach. Poznają gotowe zaprawy gliniane różnych producentów.

Metoda. Warsztaty prowadzone zgodnie z innowacyjnym programem „Tynk gliniany oraz projektowanie”.
Jedyne takie szkolenie w Polsce!

Prowadzący: certyfikowany trener, pasjonat tynkowania gliną, tynkarz – Wojciech Owczarzak.

Przykładowy plan jednodniowego warsztatów:
9.00 – 10.00 – zjazd uczestników, zakwaterowanie, zmiana garderoby.
10.00– 11.00 – poznanie zasad szkolenia, wprowadzenie teoretyczne do tynków glinianych (przykłady, zastosowanie).
11.00 - 14.45 – praca w grupach pod nadzorem instruktora (BLOK I)
15.00 – posiłek
15.45 - omówienie dalszego zakresu prac
16.00 – 19.00 - praca w grupach pod nadzorem instruktora (BLOK II)
19.00 – 19.30 – sprzątanie i czyszczenie narzędzi
19.30 – posiłek

Program może być opracowany i wyceniany indywidualnie - ta opcja dotyczy grup zorganizowanych.
Jesteś zainteresowany udziałem w warsztatach?
Zgłoś się już teraz!
Zapraszam serdecznie - Wojciech Owczarzak